Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibro = bindweefsel, myo = spieren en algia = pijn. Bindweefsel en spieren behoren tot de weke delen van het lichaam. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd en behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen. 

Voor fibromyalgie patiënten is massage een van de gunstigste behandelingen. Fibromassage heeft als doel pijnklachten te verlichten en een diepe slaap te bevorderen. Een massage kan lichaam en geest tot rust brengen en zorgen voor evenwicht in het lichaam. De ademhaling wordt dieper, het hartritme en de bloeddruk dalen. De opname van zuurstof in spieren en bindweefsels wordt verbeterd. De natuurlijke pijnstiller, endorfine wordt vrijgegeven en stress, stijfheid en pijn in het lichaam verminderen. De kwaliteit van het slapen kan verbeteren.

Men kan onderscheid maken tussen:

  • Fibromassage als pijnbestrijding. Tijdens deze massagevorm worden met speciale technieken afwijkingen/pijnpunten in het spier- en bindweefsel opgespoord, gemasseerd en weggedrukt.
  • Fibromassage ter bevordering van de slaap. Dit is een langzame, ritmische massage die bij voorkeur aan het einde van de dag wordt gegeven. Lichaam en geest worden volledig tot rust gebracht.